Opintolaina takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksuaikataulusta voit sopia yhdessä pankkisi kanssa. Takaisinmaksu räätälöidään yleisesti aina elämäntilanteesi sekä maksukykysi mukaan.

Opintojesi aikana maksat lainasta vain korkoa. Opintotukiuudistuksen yhteydessä päätettiin, että opintolainan korkojen verovähennysoikeudesta luovutaan vuodesta 2015 alkaen. Tämä uudistus aiheuttaa sen, että 16.6.2014 alkaen koko opintolainan korko lisätään lainapääomaan, eli pääomitetaan. Opintolainan korot pääomitetaan niiden lukukausien aikana, jolloin saat opintotukea ja vielä yhden lukukauden ajan viimeisen opintotukilukukauden päätyttyä. Korko erääntyy kahdesti vuodessa ja se pääomitetaan opintolainasi pääomaan kyseisinä päivinä. Pääomituksen seurauksena takaisin maksettava lainapääomasi kasvaa siis myös korkojen ja koron korkojen verran. Normaalisti pankkisi huolehtii pääomituksesta ilman erillistä pyyntöä.

Jos siis esimerkiksi saat viimeisen kerran opintotukea vaikka keväällä 2015, opintolainasi korot pääomitetaan vielä joulukuussa 2015. Kun pääomitusta ei enää tehdä, maksat korot kokonaan itse. Tällöin saatat olla oikeutettu opintolainan korkoavustukseen. Kun korko pääomitetaan, et voi maksaa sitä itse. Mikäli kuitenkin haluat, niin voit lyhentää lainapääomaa esimerkiksi pääomitettavien korkojen verran.

Opintolainaa maksetaan takaisin pääsääntöisesti noin kaksi kertaa opiskeluajan pituuden verran, elämäntilanteestasi riippuen. Yleensä opintolainan takaisinmaksu alkaa noin parin vuoden kuluttua opintojesi päättymisestä. Mikäli ensimmäiset korkeakouluopintosi ovat alkaneet ennen 1.8.2014, voit saada verotuksen opintolainavähennyksen. Jos ensimmäiset korkeakouluopintosi ovat taas alkaneet 1.8.2014 tai sen jälkeen, voit saada Kelan maksaman opintolainahyvityksen. Jos tutkintosi oikeuttaa joko opintolainavähennykseen tai opintolainahyvitykseen, on sinun huomioitava se, että ennen valmistumislukukauden loppua tekemäsi lainan lyhennykset pienentävät opintolainavähennyksessä tai -hyvityksessä huomioitavaa opintolainan kokonaismäärää.

Opintolainan lyhennykset voidaan myös sopia joustavasti, esimerkiksi joko puolivuosittaisin tai kuukausittain maksettaviksi. Kaiken kaikkiaan opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisestä lainan nostosta alkaen. Usein takaisinmaksusuunnitelmaa on myös mahdollista muuttaa myöhemmin, mikäli elämäntilanteesi muuttuu jollakin sellaisella tavalla, joka vaikuttaa siihen, millä tavalla voit opintolainaasi jatkossa lyhentää.

Leave A Response

* Denotes Required Field