Kela opintolaina

Opintolainaa voivat hakea korkeakouluopiskelijat, toisen asteen opiskelijat sekä aikuiskoulutukseen osallistuvat henkilöt. Opintolainaa haetaan Kelalta pääsääntöisesti samassa yhteydessä, kun haet vaikkapa opintorahaa tai asumislisää. Opintolainan takaajana toimii yleisesti valtio ja hakemalla opintolainaa haet samalla myös lainallesi valtiontakausta.

Valtiontakaus myönnetään ilman erillistä hakemusta sellaisille korkeakouluopiskelijoille, joille on myönnetty opintorahaa. Mikäli opiskelet toisella asteella, voit hakea valtion lainatakausta internetissä Kelan verkkosivuilla. Vaihtoehtoisesti voit myös täyttää opintotukihakemuksen ja postittaa sen Kelan toimistoon. Myös aikuiskoulutusta varten on oma lomakkeensa lainatakauksen hakemista varten.

Lainatakausta ei yleisesti myönnetä, mikäli aiempi opintolainasi on mennyt Kelan perintään tai mikäli sinulla on luottotiedoissasi maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkinnästä huolimatta lainatakaus voidaan kuitenkin myöntää, mikäli merkintä on yksittäinen, summaltaan pieni sekä sen saamisesta on kulunut jo paljon aikaa.

Varsinainen opintolainan hakeminen on melko helppoa sellaiselle opiskelijalle, joka on saanut myönteisen opintotukipäätöksen. Ollessasi korkeakouluopiskelija pankki, eli luotonantaja, tarkistaa opintolainasi takauksen Kelalta ja tekee luottopäätöksen. Pankin kanssa sovit itse myös lainan koroista sekä takaisinmaksuaikataulusta. Luottopäätöksen saa yleisesti muutamassa, n. 1-3 pankkipäivässä.

Ollessasi alle 18-vuotias, on sinun toimitettava pankkiin lainan hakemista varten vanhempiesi tai muun edunvalvojasi antama valtakirja sekä kirjallinen suostumus lainan hakemiseen. Hakemusta tehdessäsi on sinun hyvä tutustua huolella lainahakemukseen ja sen ehtoihin. Opintolainaa voit hakea ja hallinnoida omassa verkkopankissasi. Kela toimittaa sinulle etuuspäätöksen, josta voit tarkastaa lainan päivämäärät ja nostosummat.

Mikäli tilanteesi opiskelujen ja opintolainan suhteen muuttuu, on näistä muutoksista ilmoitettava Kelalle viipymättä. Näin vältät sen, ettei Kela maksa sinulle liikaa eikä sitten joudu perimään liikamaksuja myöhemmin takaisin.

Jos haluat tarkistaa lainatakauksesi olosuhteidesi muuttuessa, voi joko Kela tai esim. yliopistosi opintotukilautakunta tehdä sen. Tarkistuksesta saat aina päätöksen ja Kela toimittaa takauksen muutostiedot sille pankille, joka on myöntänyt opintolainasi. Pankki tarkistaa takaustiedot jokaisen lainaerän noston yhteydessä. Tilanteessa, jossa takauksen määrä korottuu tarkistuksessa, on sinun haettava tätä lisälainaa pankista erikseen. Mikäli määrä taas pienenee, tarkistaa pankki lainan uuden takauksen mukaiseksi.

 

Opintolainan valtiontakauksen määrät 01.08.2014 alkaen Euroa / kuukausi
Alle 18-vuotias muu kuin korkeakouluopiskelija 260
18 vuotta täyttänyt muu kuin korkeakouluopiskelija 400
Korkeakouluopiskelija 400
Aikuiskoulutustukea saava, kotimaassa opiskeleva 400
Ulkomailla opiskeleva 700

Leave A Response

* Denotes Required Field